ТОП СЪВЕТИ

Когато организирате събиране или празник за близки и приятели и желаете да се представите блестящо, то вашите домакински умения са също толкова важни, колкото и умението да готвите. Направете така, че вашите гости да останат възхитени. Разгледайте нашите предложения и разберете как да се превърнете в перфектен домакин.

ПОКАНА. Като организатор, вие избирате в какъв дух да бъде събитието, което планирате. Не забравяйте да информирате вашите гости за това, когато решите да ги поканите, така те по- лесно ще решат как да се облекат за случая. По този начин ще избегнете неудобството, ако сте организирали изискано събитие, а някои от гостите не са облечени подходящо или пък ако сте забравили да опоменете, че ще празнувате на открито, а те са по- леко облечени. Постарайте се по- рано да информирате хората, които каните, за повода и вида на събирането, за да избегнете конфузни и неудобни ситуации.

ПИТИЕТАТА. Хубаво е да посрешнете гостите с питие. Уверете се, че всички гости имат пълни чаши, до самият край на събитието. Бихте могли да поканите гостите да се обслужат сами като поднесете напитките по подходящ начин.

Колкото и хубаво да сте подредили бутилките с алкохол в някой шкаф или хладилник, гостте ви едва ли ще се чувстват конфортно да се обслужат сами. Постарайте се да поставите питиетата на удобно за всички място и вежливо поканете всички сами да изберат вида на своето питие. Бихте могли да поставите бутилки вино, уиски и бира в по- големи съдове с лед на няколко места.

Чисти чаши с блясък. Чашите винаги трябва да са безупречно чисти. Използвайте Finish Quantumи Finish Shine & Dry за изплакване , за да сте спокойни, че по чашите и съдовете няма да има следи и петна от храна и напитки.

Настаняване на гостите. Според етикета двама партньори или съпрузи не би трябвало да сядат един до друг, но това са остарели правила с които не е задължително да се съобразите.

Бихте могли да помолите гостите сами да изберат местата си за сядане. Уверете се, че всички се чувстват удобно и конфортно.

Включете „шик“ елементи. Използвайте пресни плодове или цветя за украса на масата, но се уверете, че вазите или фруктиерите няма да пречат. Придайте изискан вид на ястията, които сервирате, като украсите чиниите с боровинки, зрънца от нар или ядливи цветя.

Аперативи. Сервирайте различни хапки за предястие, преди да сервирате основното меню. По този начин, ще бъдете по- спокойни, ако основното ястие не е готово навреме. Сервирайте интересни питиета, като водка с мариновани доматчета, мартини или каквото имате на разположение в подходящи чаши за по- добър ефект.

Сервиране на предястията. Може да се улесните и да спестите време и усилия, като сервирате предястията в плата, които да поставите на няколко места на масата. Едно плато за 3-4 души ще ви спести доста от усилията, които ще вложите ако решите да приготвяне индивидуални порции за всеки.  Така ще си осигурите и  повече време да наблегнете на основното ястие.

Ако прложите тези прости трикове, можете да сте сигурни, че вечерята  ще протече гладко, а гостите ще останат доволни и очаровани.  

Подреждане на масата