Основни правила за подреждане на масата

Full place setting with cutlery Независимо дали приготвяме романтична вечеря за двама или вечерно парти с приятели, трябва да имаме впредвид, че за да се предтавим на ниво е необходимо да се съобразим с някои малки подробности.

ЕТИКЕТ И ПРАВИЛА

Масата се подрежда с цел удобствои приятен вид. За официални обеди и вечери правилата не само са необходими- те са задължителни. Във всеки друг случай масата се подрежда и украсява по вкуса и желанието на домакинята. Шестте златни правила на масата са:

  1. Чинията за храна винаги се поставя от лявата страна на стоящия, а напитката от дясната.

  2. Салфетката се поставя от ляво на чинията.

  3. Вдясно от чинията се поставя/т ножа/овете с  режещата част към чинията и лъжицата за супа.
  4. Чашите се поставят вдясно над ножовете, като първа от ляво на дясно е тази за вода. Подреждат се по големина така, че голямата да не скрива малката.

  5. Чаша за вино се поставя от дясно на чашата за вода.

  6. Над чинията се поставят приборите за десерт, нож за плодове и сирена, малка десертна лъжичка и виличка, като дръжката на виличката е насочена наляво, а на лъжичката - надясно.

  7. Хлябът се поставя в малка чинийка над вилиците вляво.

  8. Уверете се, че приборите за хранене са максимум по три на брой от всяка страна на чинията.

САЛФЕТКИ

Придайте повече свежест, като изберете салфетки с приятен цвят. Бихте могли да привържете свежо клонче или цвете с хубава панделка към тях.

Ако искате да вложите повече оригиналност, опитате да сгънете салфетките в различни форми. Използвайте Rose Fold техника – като изберете цветове според Вашите предпочитания. Гледайте видеото, за да разберете как да направите салфетка- роза в няколко стъпки.

ФИНАЛНИ ЩРИХИ

Ако организирате празнична вечеря, изберете подходяща декорация за масата. Бихте могли да си направите сами оригинална плаваща украса , като поставите в стъклен съд с вода декоративна свещ и няколко цветчета от живи цветя. Преместете съда по време на вечерята.

Картички с имена. При официалните вечери обикновенно в близост до чашите се поставя картичка с името на госта. Ако няма такива катрички, обикновенно домакинята посочва местата за сядане. Има две задължителни места, които не се променят – домакинята заема центъра на една от двете дълги страни на масата, а домакина сяда  отсреща й, на другата страна. 

Вложете малко въображение и си направете нетрадиционни картички или табелки. Вземете готови буквички от детски игри за изписването на имената или използвайте  изрязани гръгчета от коркови тапи и залепете за подходяща повърхност.