В испаниски дух

Tapas In Bowls

Някога запитвали ли сте се защо традиционният испански тапас е известен 

Някога запитвали ли сте се защо традиционният испански тапас е известен в цял свят? Тези малки, вкусни и интересни хапки се съчетават със всеки вид питие, по всякакъв повод, на всякъде и по всяко време. Не е никак трудно да си приготвим домашни тапас по испанска рецепта у дома. Експериментирайте със всякакъв вид подправки, зеленчуци, сирена и продукти по желание и пригответе своите уникални тапас хапки.

СЕРВИРАНЕ: ОРДЬОВЪР ПО ИСПАНКИ

Сервирайте вашите тапас в глинени съдове или ярко чинии (нщансите в червено и жълто са най- подходящи), за се доближите максимално до испанския дух. 

Вземете две стъклени вази (една по- малка и една по- голяма). Сложете в по-малката любимите си цветяслед това я поставете в по-голяматаИзползвайте резенчета лимон или лайм, така ще запълните празните пространства, а и ще освежите въздуха.  За да се доближите до автентична испанска атмосфера, редувайте резенчета лимон с резенчета от червен портокал ( червено и жълто са цветовете на националният флаг на Испания).

НАПРАВИ СИ САМ

Приготвянето на тапас може да бъде интересно и забавно. Няма строго определени правила за правенето на тези хапки. Експериментирайте на воля със всякакви продукти и подправки.

Използвайте всичко, което ви хрумне: чери доматчета, различни видове сирене, чушки, аншоа, авокадо, маслини, пастет и т.н. Поставете върху малки филийки хляб избраните от вас съставки. Направете си зеленчукови шишчета от гъби, доматчета, броколи други зеленчуци по ваш вкус.  Поставете в цветни чинийки различните видове тапас и подправете с пресен магданоз, босилек, черен пипер и други подправки.

КАКВО Е ТАПАС

Първите тапас представлявали филии хляб или месо,които се сервирани в андалусийските барове. Любителите на напитката шери покривали чашите си с тях, за да ги предпазят от мухи. Обикновено това месо било шунка или чоризо – солени меса, които предизвикват усещането за жажда. Така барманите и ресторантьорите започнали да измислят разнообразие от снаксове и ордьоври, които да се сервират към шерито. Това довело и до увеличаване на продажбите на алкохол. Вижте една интересна рецепта за традиционните тапас  Sangria Blanca подходяща за летни коктейли.

Ако искате да се потопите напълно в испанската атмосфера, сервирайте вашите тапас с чаша червено вино. Не забравяйте, че червеното вино се сервира специална чаша с дълго столче и е желателно да се пие 15-20 минути след като е налято, за да се уталожи аромата. Повечето съвременни съдомиялни позволяват миенето дългите винени чаши, затова бъдете спокойни и поканете повече приятели на испанска фиеста. 

ЛАТИНО 

Вечерта в испански стил няма да бъде завършена, ако не се звучи латино музика за повече настроение. Предлагаме ви списък с 10 страхотни латино парчета, на които можете да потанцувате с вашите приятели, докато хапвате вкусни тапас ордьоври.

  1. Más Que Nada – Sergio Mendes
  2. Quimbara – Celia Cruz
  3. Llego La Banda – Spanish Harlem Orchestra
  4. La Camisa Negra – Juanes 
  5. La Tortura – Shakira
  6. Maestro – Salsa Celtica
  7. Guantanamera – Celia Cruz
  8. La Comay – Sonora Carruseles
  9. Hermano – El Timba
  10. Arrasando – Los Van Van