Приготвяне на изискана лятна вечеря

Spanish themed place setting with bread and salsa

Ако желаете да внесете повече настроение и изисканост докато приготвяте и сервирате вечерята, има няколко стъпки които ще ви помогнат да постигнете желаният ефект. На първо място, трябва да се уверите, че съдовете и приборите са абсолютно чисти. Предлагаме ви и няки други идеи, които ще харесате:

ПОВЕЧЕ СТИЛ И ЦВЕТОВЕ

Изберете салфетки в цветове като маслено зелено, наситено жълто или наситено оранжево за да придадете страхотен визуален ефект и повече свежо настроение на Вашата трапеза.

Ако сте избрали да приготвите специфични ястия, например от мексиканската, испанската или някоя друга кухня, бихте могли да използвате цветове, предмети  и украси, които се асоциират със съответната страна.

Ако сте се спряли на испанската кухня, хапките тапас, паелята и чируса можете да сервирате в глинени съдове върху покривка с нюанси в червено и жълто . По този начин със сигурност ще постигнете страхотен ефект.

 

ОФОРМЛЕНИЕ

Не е нужно да сте прекалено официални в собственият си дом. Не се чувствайте задължени да спазвате всички правила и детайли, ако не се чувствате комфортно.Създайте си удобството и комфорта според вашите предпочитания. Важното е да се чувствате добре.

На масата трябва да има достатъчно място за съдовете и приборите за хранене. Сервирайте храната на интервали. Не отрупвайте масата със всичко наведнъж. Уверете се, че всеки един от членовете на масата има достатъчно пространство да се храни удобно.

Препоръчваме да оставяте по минимум 20 см растояние между комплектите за хранене. По добре да сервирате храната на интервали, отколкото да отрупате масата и да създадете неуддобство на гостите или семейството си по време на хранене.

ДЕКОРАЦИЯТА

Ако сте поставили ваза, фруктиера или друга украса в средата на масата, уверете се, че не пречи на никого. Размерите на декорацията не трябва да са по- големи от  25 x 25см. Украса с по- големи размери би попречила на присъстващите на масата да се виждат един друг.

Ако държите на всяка цена да поставите украса в средата на масата, може да се спрете на изберете стъклена фруктиера с квадратна или правоъгълна форма, в която да поставите няколко вида цитрусови плодове.

Бихте могли да вложите повече въображение и да си направите интересна украса като запълните стъклен съд с различни камъчета, сухи цитрусови плодове или няколко вида пясък който да смесите на нива.

Centrepieces can often double up as a lighting feature, and you can put a quirky twist on the usual candle arrangement by placing tealights in lanterns, old jam jars or even glasses to create a charming decoration with a relaxed feel.

ФИНАЛНИ ЩРИХИ

За повече свежест, бихте могли да сложите на масата хубава стъклена кана с вода, в която да нарежете на кубчета или кръгчета лайм и лимон, няколко парченца портокал и да добавите няколко стръкчета прясна зелена мента. Тази страхотна течност не само ухае приятно, но е страхотна освежаваща лятна напитка.

Други идеи за оригинална декорация са ореховите черупки. Бихте могли да залепите няколко черупки върху дървена повърхност във форми по ваш избор и да използвате вместо традиционната солница или мелничка за черен пипер. Поставете няколко вида подправки във всяка черупка. Нетрадиционната украса придава страхотен и запомнящ се ефект на всяка маса.

За повече вдъхновяващи идеи за украса, изгледайте това видео: