Практични съвети

Заемайки първо място сред най- предпочитаните почистващи препарати за съдомиялни машини през последните 60 години, ние знаем как да получите най- добрите резултати от вашата съдомиялна машина. 

По-долу сме подбрали няколко съвета и напътствия от нашите експерти, които ще ви помогнат да си отговорите на често задавани въпроси.

Посетете нашият видео раздел и  често задавани въпроси за повече съвети.

1. Как да заредя правилно съдомиялната машина?

Зареждането на съдомиялната машина не е трудно, но трябва да се извърши правилно, за по- добри резултати. Спестете време, пари  и енергия. Не пренебрегвайте съветите за зареждане, които са описани в ръководството на потребителя. За да подобрите работата на Вашата съдомиялна машина ви даваме няколко прости насоки :

 • Преди да поставите каквото и да било в съдомиялната машина, извадете големите хранителни остатъци като кости, семена или клечки за зъби. 
 • Поставете приборите в кошницата за прибори, но не ги поставяйте прекалено нагъсто, за да може водата да достига до всички повърхности. 

 • Острите предмети, като ножове, могат да бъдат опасни. Поставете ги внимателно в горното хоризонтално отделение или в кошницата за прибори, като се уверите, че няма по-дълга дръжка, която да блокира измиващата перка.
 • Като цяло по-големите и по-замърсени съдове се поставят в най-долната кошница. Порцеланови чаши, стъклени чаши и по-слабо замърсени съдове се поставят в горните кошници
 • Поставете съдовете и приборите с най-замърсената част към измиващата перка.

Гледайте видеото по-долу, за да разберете как да заредитеи и използвате вашатасъдомиялна правилно. Посетете видео раздела за повече съвети.

 

2. Съдомиална машина или миене на ръка? Кое е по- икономично?

През последните години електричество поскъпна драстично. Потребителите все повече се интересуват от различни методи на икономичен режим и пестене на енергия. Вероятно мнозина ще бъдат изненадани да разберат, че съдомиялната машина може да бъде доста икономична.Скорошни международни проучвания, проведени от изследователи от Университета в Бон- Германия, показват, че във всички изследвани европейски държави потреблението на вода и енергия е по- малко когато използваме съдомиялна машина.

Лидерите в сферата на съдомиялните машини Bosch и Finish  обединиха своите усилия и изчислиха реалният разход на съдомиялната машина :

-  Сметката за ток за пълен цикъл на съдомиялна машина няма да е по- голяма, от тази, която ще платите, ако измиете съдовете на ръка

-  За половин час гладене изразходваме повече ток, отколкото един цикъл на съдомиялната машина (Източник Eureko)

Как е възможно това ?

При ръчното измиване на съдове, се използва  топла вода. Трудно можем да преценим количеството топла вода, което използваме за деня. Съдомиалната загрява точно определено количество и с помощта на силен препарат, не надвишава количеството, което ни е нужно за ръчното измиване и изплакване на съдовете.


Изчислете тук вашите спестявания!

 

Изчислете спестяванията си!

В университет в  Бон са направени изследвания на химични и микробиологични остатъци от съдове, почистени на ръка и чрез съдомиялна, въз основа на конкретни примери. Резултатите и сравнителният калкулатор са тук

 

Видео за разликата между ръчното и автоматичното миене на съдове....

 

3. Как да намалим потреблението на вода и ток ?

Има няколко начина, по които да спестите енергия и вода, използвани за миене на съдове, вижте нашите съвети как може да направите това.

- Използвайте съдомиялната машина при температура от 50°C до 55°C или използвайте автоматична програма, вместо програма с високи температури.

- Не изплаквайте предварително съдовете,не е необходимо- излишен разход на вода.
- Включвайте машината, когато е напълно заредена.
- Редовно проверявайте и почиствайте отводнителните тръби и филтрите, за да гарантирате ефикасната работа на съдомиялната.
- Рециклирайте опаковките на препаратите.

 

Посетете видео раздела за повече съвети.

4. Как мога да постигна най-добрите почистващи резултати?

 • Избягвайте ниско качествените и стари препарати.
 • Използвайте препарат препоръчан от производителя на съдомиялната машина.
 • Винаги поставяйте таблетките в дозиращата камера.
 • Заредете и подредете съдовете според инструкциите.
 • Чиста съдомиялна машина - чисти съдове.  Използвайте Finish препарат за съдомиялни, за да предотвратите натрупване на мазнини и котлен камък.
 • Редовно добавяйте Finish Shine и Dry за изплакване в отделението за препарат.
 • Добавете Finish Salt, ако живеете в район с изключително твърда вода, за да омекотите водата и предпазите съдомиялната машина.
 • За да се поддържа правилната работа на съдомиялната машина, почиствайте филтрите редовно.

Посетете сайта dishwashingexpert.co.uk за повече информация и съвети.

Посетете бидео раздела за по специфични съвети.

5. Как да предотвратя замъгляването на чашите?

 • Ако съдомиялната работи с твърда вода, добавяйте Finish Salt, за да избегнете отлаганията от котлен камък.
 • Регулирате настройките на машината според твърдостта на водата във вашият район.
 • Белите ивици върху чашите могат да се дължат и на корозия.  Използвайте Finish Quantum с вградена защита от корозия или Finish Protector.

 • White streaks on glasses could be surface corrosion. Unfortunately this is irreversible but can be avoided by using low temperature, glass cycles or using dishwasher proof glassware.
 • Use Finish Quantum with built-in anti-corrosion protection or specialist Finish Protector.

 

Finish Glass Protector

Visit our videos section for more Dishwashing Advice.

6. Разберете колко вода, ток и пари бихте могли да спестите

Ако не вярвате- убедете се сами!

Гледайте видеото на dishwashingexpert.co.uk където се сравнява миенето на ръка и това със съдомиялна машина.

7. Налага ли се да добавям сол и препарат за изплакване?

Препаратът за изплакване е необходим за :

 • чисти съдове без петна 
 • по- бързо изсушаване

Солта е необходима за:

 • защита на вашата съдомиялна от котлен камък
 • омекотяване на водата за по-добро почистване

Мултифункционалните таблетки Finish Quantum и Finish All In One, съдържат препарат за изплакване и сол. Въпреки това, ако съдомиялната машина работи с много твърда вода препоръчваме допълнителното използването на сол, както и препарат за изплакване, за по добра защита на вашата съдомиялна и за постигане на по добри резултати.

 

 

8. Какъв препарат да използвам?

За по добри резултати, използвайте почистващ препарат, препоръчан от производителя на вашата съдомиялна машина.

Най- предпочитан от клиентите е Finish Quantum с обновена  формула, съдържаща девет мощни съставки за почистване, включително сол и препарат за изплакване.

Ако съдомиялната машина работи с твърда вода, ви препоръчваме да използвате сол и препарат за изплакване, за по добра защита на вашата съдомиялна и за постигане на по добри резултати. 

9. Как да използвам Finish за съдомиялна машина?